skip to Main Content
Kan mijn brander-installatie op propaan in plaats van Aardgas?

Door recente ontwikkelingen is de beschikbaarheid van aardgas ineens minder vanzelfsprekend als altijd werd verondersteld. Veel Vitotherm klanten onderzoeken daarom de mogelijkheid tot overgang naar alternatieve brandstoffen zoals olie of propaan.

Over de mogelijkheden tot overgang naar olie is eerder geschreven. Hieronder beschrijven we de overgang naar propaan. Dit schrijven is bedoeld als een algemeen advies. Hoewel aan de inhoud grote zorg is besteed kunnen hieraan geen rechten worden ontleend.

Het verbruik (voor hetzelfde vermogen): Neem het aantal m³ aardgas. Vermenigvuldig dit getal met 1,34 om het vergelijkbare propaangebruik in (vloeibare) liters te krijgen.  De meeste leveranciers van propaan verzorgen ook de noodzakelijke installatie (of via partners).

Belangrijk: De propaan installatie dient altijd voorzien te zijn van een verdampingsinstallatie die het gas opwarmt. Zeker bij grote hoeveelheden zal propaan heel koud zijn en kunnen er problemen ontstaan met vloeibaar gas naar de installatie toe. Het gas mag nooit lager dan 5° C te worden. Er dient een minimum gastemperatuur schakelaar in het brander voorwaarde circuit te worden opgenomen.

Vitotherm branders vanaf 2001 naar Propaan

Deze branders kunnen na het aanbrengen van enkele eenvoudige aanpassingen aan de branderkop (enkele proppen en RVS gasmengbuizen) HER-inbedrijfgesteld worden en probleemloos op propaan branden. Budget prijs € 5.000,- (uitvoering op basis regie)

In enkele situaties kan tijdens deze her-inbedrijfstelling worden geconstateerd dat het aanwezige gasblok te groot blijkt en alsnog voor een kleiner exemplaar vervangen dient te worden.

Eenvoudig “switchen” tussen propaan en aardgas is niet mogelijk; ook bij de teruggang naar aardgas zal de branderkop eerst in de originele staat teruggebracht dienen te worden en opnieuw HER-inbedrijfgesteld.

Vitotherm branders MONO-Block van vóór 2001 naar Propaan

Voor deze branders is een nieuwe gaskop noodzakelijk waarna HER-inbedrijstelling plaats kan vinden. Budget prijs € 12.500,-

In enkele situaties kan tijdens deze her-inbedrijfstelling worden geconstateerd dat het aanwezige gasblok te groot blijkt alsnog voor een kleiner exemplaar vervangen dient te worden.

Eenvoudig “switchen” tussen propaan en aardgas is niet mogelijk; ook bij de teruggang naar aardgas zal de andere branderkop teruggeplaatst moeten worden en opnieuw HER-inbedrijfgesteld.

Branders van derden

Indien de huidige leverancier geen goed alternatief biedt voor operatie op propaan kan Vitotherm een brander vervanging voorstellen. Wij voeren geen aanpassingen uit op branders van derden. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

Vitotherm branders vanaf 2001-2020 naar Modulerend Olie

Een alternatief voor propaan: voorzie uw Vitotherm installatie van een inrichting met modulerende olie als 2e brandstof (naast aardgas). Hiermee kan bij wegvallen van aardgas eenvoudig – geheel automatisch-  worden omgeschakeld op olie. Budget prijs € 35.000,-  –  € 55.000,-

Let op; Vitotherm installaties in kritische toepassingen zijn vanuit het verleden vaak voorzien van een olie back-up installatie. Deze is niet modulerend en daarmee bedoeld voor noodbedrijf van 2×24 uur. Laat deze installatie goed testen/afstellen; bij foute verbranding/langer gebruik kan roetaanslag intern in de ketel ernstige schade aanrichten. Voor het draaien op olie dient een driewegklep bij de condensor aanwezig te zijn om niet door de condensor te stoken.

Samengevat:  Vitotherm biedt verschillende mogelijkheden om – tijdelijk – over te stappen naar een alternatieve energiebron zoals propaan of olie. Wij adviseren u hierin graag.

 

 

Back To Top
Translate »